A túlérzékenység hosszú távú, speciális kezelése, a hiposzenzibilizálás

Jelenleg a méreggel folytatott immunterápia jelenti az általános reakcióval járó rovarméreg allergia kizárólagos specifikus kezelési módját.

Mit jelent ez ?

A rosszullétet okozó rovar mérgének tisztított kivonatával történő injekciós kúrát jelent. Ennek során, a beteg emelkedő adagban, eleinte hetente, vagy hetente többször is  kapja az oldatot mindaddig, amíg 1-2 csípésnyi méreggel azonos mennyiséget elérünk. Ez kb. 3 hónap, mert az injekciózást nagyon kis adagokkal kell kezdeni, hogy ne okozzunk a beadott méreggel  allergiás tüneteket. A fenntartó adagot ( 1-2 csípésnyi méregmennyiség)  aztán már ritkábban, 4-6 hetente adagoljuk 3 éven át. Az injekció beadása után 1 órán át a betegek a rendelőben maradnak, mert előfordulhat, hogy az injekciótól  allergiás tünet jelentkezik. 

Mennyire hatékony ez a kezelési forma? 

A kezelés darázsméreg allergiában az esetek 95-100%-ában, méhméreg allergiában 80%-ában hatásos, sikeresen előz meg egy következő csípés okozta általános reakciót. A 3 éves kezelés hatására a legtöbb esetben megszűnik a kóros immunglobulin termelődése, ezzel a csípés utáni  allergiás reakció.

Hol végezhető a darázs-és méhméreg allergiás betegek hiposzenzibilizálása?

A kezelést allergológus szakorvos (szakmai ajánlások szerint) végezheti olyan intézményben, ahol az intenzív terápiás ellátás biztosítva van. Amennyiben a kezelés indokolt a beteg 90%-os támogatással juthat hozzá a terápiához, közgyógy ellátásra szorulók 100%-os támogatással kaphatják meg.