Tájékoztató rovarcsípés allergiásoknak egy gyors és pontos diagnosztikai tesztről

2015-06-11

Méh-vagy darázscsípést követően a legtöbben nagy helyi duzzanattal, helyi viszketéssel reagálnak. Ijesztő lehet, ha a csípés környéke megduzzad, sokan arról panaszkodnak, hogy napokig duzzadt volt a csípésből kiindulva, szinte az egész karjuk vagy lábuk. Nehéz megnyugtatni az ilyen betegeket, hogy nem allergiáról, hanem nagy helyi reakcióról van szó náluk, melyet csupán” a rovarméreg okozott, nem az egyes betegek erre válaszul kifejlő allergiája.

Az úgynevezett helyi reakció, függetlenül attól, hogy milyen ijesztően néz ki, vagy milyen sokáig mutatkozik a duzzanat, a rovarcsípés lehetőségének kerülésén túl, csak tüneti kezelést (polcolás, borogatás, viszketéscsillapítás) igényel.

Ellentétben ezzel, az allergiás, vagy más néven túlérzékenységi reakció komplex orvosi ellátásra kell, hogy kerüljön.

Hogyan ismerjük fel ezeket az eseteket?

Ilyenkor a csípést követően igen rövid időn belül, igen heves általános tünetekkel kísért egész testet érintő bőrtünetek jelentkeznek. Például a jobb lábat ért csípés után azonnal kipirul, viszketni kezd a törzs vagy az arc is, megduzzad a bőr a nyálkahártyák, a csípés helyétől távol eső bőrterületeken is mutatkoznak jelek. Általános tünetként sápadtság, szédülés, ájulásérzés, köhögés, torokszorítás egyéb légzési zavar jelentkezik, ezek életveszélyes tünetek, mindenki fel is ismeri őket. Ilyen betegeknek azonnali orvosi ellátásra van szükségük, mentőt kell hívni, ha szükséges, azonnali életmentő injekciót (adrenalint) kell kapniuk, majd kórházi megfigyelést igényelnek. Jellemző, hogy megfelelő ellátás mellett hamar rendeződik állapotuk.

Ekkor sem ér véget az ellátásuk. Minél előbb rovarméreg allergiások ellátásával foglalkozó allergológus szakorvost kell felkeresniük, aki a megfelelő időben különböző teszteket végez, ill. végeztet náluk.

A kikérdezés után az allergológus eldönti, hogy mikor és kinél szükséges vérteszt annak megállapítására, hogy az allergia gyanús beteg méhméregre, darázsméregre vagy mindkét rovar mérgére termel- e specifikus IgE-t, ami a bajt okozta. Mivel az IgE termelés kimutatása és egyéb teszt eredménye sem alkalmas arra, hogy megmondja, hogy milyen kimenetelű lesz a következő csípés, ezért az allergológus egy rizikóelemzést végez a rendelkezésre álló vérvizsgálatok, bőrpróba és a csípés kiváltotta tünetek alapján, s eldönti, hogy a sürgősségi ellátásra alkalmas szeren kívül, specifikus immunterápiát igényel-e az adott beteg.

Örömhír a betegeknek, allergológusoknak

A méh- és darázsméreg számos összetevője közül a legfontosabbak kiemelését lehetővé tevő molekuláris allergológiai vizsgálatok elérhetők hazánkban is.  Egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Immunológiai Laboratóriumában használnak egy olyan diagnosztikai tesztet, mellyel, ha az egyéb tesztek nem vezettek egyértelmű eredményre, precízebben elkülöníthető, hogy darázs vagy méhallergiáról van-e szó. Ez a teszt el tudja különíteni a rovarmérgek közötti keresztreakciót a két rovar mérgére egyszerre allergiás helyzetektől. Sokat javul ezzel a betegek kezelése, mert a beteg allergiás helyzetének legmegfelelőbb immunterápiát lehet kiválasztani segítségével.

További információ a Semmelweis Egyetem Immunlaboratórium kapcsolattartóinál:

dr. Beleznay Zsuzsanna Immunlabor Vezetőnél (telefon 1 459 15 00/56 56 1)  és Kovács Krisztiánnál (telefon 1 459 15 00/56 56 4)

http://semmelweis.hu/laboratorium/intezetrol/kozponti-immunologiai-diagnosztikai-laboratorium/

és a rovarméreg allergia centrumokban.