Gyorsított hiposzenzibilizáció

2014-09-25

Technikai értelemben a fenntartó adag eléréséig tartó három hónap lerövidíthető, az úgynevezett rush (gyorsított) terápia alkalmazásával, amely során 1 hét alatt elérhető a kívánt dózis.

Azonban a hiposzenzibilizáció teljes hossza (3-5 év) nem lerövidíthető, mert a rovarcsípéssel szembeni „védettség” eléréséhez szükség van az immunválasz teljes átalakítására, ami hosszabb időt vesz igénybe.

Miért fontos, a kórházi befekvés a kezelés időtartamára?

Az intézeti fekvőbeteg ellátás a gyorsított terápia esetén nélkülözhetetlen a fenntartó adag mennyiségének eléréséig. Ez az időszak 5 napot vesz igénybe. A terápia során a csípéshez hasonló körülmények játszódnak le, hiszen az alkalmazott, rovarmérget tartalmazó gyógyszert kapja a beteg a megfelelő védettség kialakítása érdekében. Így a beavatkozás során fellépő, azt kísérő klinikai reakciók is hasonlóak lehetnek a rovarcsípés során a beteg által észlelt tünetekhez. Ezen tünetek kialakulásának megelőzésében, illetve elhárításában, azaz a beteg egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a fekvőbeteg intézeti háttér.

Dr. Gáspár Krisztián

Debreceni Egyetem Klinikai Központ

4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98. 

Tel.: 06-52-255-602 /55046