Darázs- és méhcsípés allergia blog

Új darázsriasztó módszer

2020-05-04

Sajtóközlemény

Budapest, 2020. április 7.

 

Életet menthet az áldarázsfészek

Az allergiás sokk sokak rémálma. Előzzük meg!

A darázscsípés mindenkinek kellemetlen, de ha valaki allergiás rá, vagy ha rossz helyen csípi meg, akár életveszélyes is lehet. A már Magyarországon is kapható új megoldás abban segít, hogy a darazsak a közelbe se jöjjenek, ami nemcsak kíméletesebb, hanem egyszerűbb is minden eddig alkalmazott eljárásnál.

A Magyarországon honos repülő rovarok közül a darazsak okozzák a legtöbb problémát, mivel víz- és élelemszerzés céljából gyakran megjelennek a környezetünkben. Csípésük mindig fájdalmas, de akár életveszélyes is lehet, mert akkor is allergiás lehet valaki a szúrásukra, ha korábban nem tapasztalt magán ilyen reakciót. Magyarországon a gyerekek 0,4-0,8 százalékát, míg a felnőttek 3-4 százalékát érinti a méh-, vagy darázsméreg-allergia. A helyzet akkor is veszélyessé válhat, ha valaki nem allergiás a csípésre, de pl. véletlenül beleiszik egy felbontott italba, amelynek tartalma bevonzott egy darazsat – foglalta össze a problémát Péter István, az új, WASPINATOR nevű eszközt forgalmazó Agrosol 2000 Kft. ügyvezetője.

A megoldás lényegében egy darázsriasztó kas, amely megakadályozza, hogy a csíkos rovarok a közelünkben rakjanak fészket vagy keressenek táplálékot. Egy speciális mintázatú és formájú, darázsfészket imitáló eszközről van szó, melyet fel kell akasztani jól látható helyre a védendő területen, majd hosszú időre elfeledkezhetünk róla, de magunkkal vihetjük akár kirándulásra is. A hatásmechanizmusa az állatok fészekvédő reflexén alapul: a darazsak elkerülik azokat a helyeket, ahol már van egy rivális kolónia, ezért az „ellenséges” fészek látványa visszafordulásra készteti azokat az egyedeket is, amelyek távolabbról „tévedtek” a, nagyjából 15 méteres, védett körzetbe. A megoldás így nem utólag veszi fel a küzdelmet, hanem eleve távol tartja, elijeszti a betolakodókat.

Ezek az állatok főként az emberek jelenlétében zavaróak, egyébként hasznosak, és ha nem bolygatják őket, ártalmatlanok is, ezért az elpusztításuk nem cél – mutatott rá a szakértő. A lakosság által használt darázsirtószerek főként a fészkek és a benne lévő darazsak elpusztítására szolgálnak. Ezek – amellett, hogy nem garantálják a teljes sikert – megfelelő szakértelem és védőöltözet nélkül veszélyesek is lehetnek, és irtószer-tartalmuk miatt nem lehet bárhol és bármikor használni. A szintén elterjedt csapdák még vonzzák is a rovarokat, így a darazsak akkor is állandóan jelen vannak, ha egyébként nem lenne okuk a helyszínen tartózkodni.

A darázsriasztó kas abból a szempontból is környezetkímélőbb, hogy nem termel folyamatosan hulladékot, nem tartalmaz környezetre veszélyes anyagot, időjárásálló anyagának köszönhetően akár több évig is használható és nem pusztítja el az állatokat, csak távol tartja.

A társas darazsak tavasszal kezdik el a fészküket építeni, ezért a március-április a legjobb időszak a WASPINATOR kihelyezésére, így eleve nem telepszenek meg a közelben. Ezzel együtt később is érdemes bevetni, hogy a máshol fészkelő, de közelünkben élelmet kereső darazsakat távol tartsuk a kültéri programjainktól, sőt; darázsirtás után is indokolt a használata.

chttp://www.agrosol.hu/waspinator.html

Bővebben...


Betegeknek szóló tájékoztó

2020-03-25

Kedves Betegek!
ahogy olvasták a szakmai ajánlásban is, a betegbiztonság szempontjából fontos a megkezdett venom immunterápia folytatása. 
Mivel a kialakult helyzetben a biztonság megőrzése miatt a cél a mobilitás és a felesleges/gyakori találkozók csökkentése, ezért a tervezett immunterápia előtt érdemes a kezelőorvossal telefonon konzultálni. Dr. Gáspár Krisztián

Bővebben...


Allergén immunterápia és corona vírus

2020-03-24

A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlása, 2020.03.20., www.makit.hu : A rovarméreg allergiás betegeknél alkalmazott subcutan immunterápia (SCIT) folyamatos adása a terápiás hatékonyság és a beteg védettségének biztosítása érdekében elengedhetetlen. Jelen helyzetben az alkalmazott SCIT injekciók frekvenciája ésszerű keretek közt, minden egyéni helyzetet külön megvizsgálva csökkenthető, hogy az orvos-beteg találkozók gyakoriságát csökkenteni tudjuk. A terápia ritkításának lehetőségét és az ilyenkor alkalmazott terápiás adagolást a vizes oldatot alkalmazó SCIT gyógyszer Hivatalos Gyógyszer Előírása is tartalmazza. A tervezett SCIT előtt érdemes a betegekkel telefonon konzultálni hogylétük felől, és mérlegelni, hogy vajon fennáll-e az AIT bármilyen kontraindikációja. http://www.makit.hu/hirek.aspx?nid=99140&cid=247#99140

Bővebben...


Van megoldás a fűpollen allergiásoknak is!

2018-04-06

Magyarországon ismét elérhető a fűpollen allergiások számára készült vakcina, amely megszüntetheti a fűpollen allergiát.

Indokolt esetben a kezelés 90% támogatással elérhető.

Kivizsgálásra kérhet időpontot a weboldalon található allergia centrumokban.

Bővebben...


Darázs vakcina, új , tisztább hatóanyag

2018-04-06

A darázs vakcinák hatóanyagát, a darázsmérget új eljárással, elektrostimulációval nyerik ki.

Az új módszer az állatok számára kíméletes és tisztább hatóanyagot tartalmaz.

Bővebben...


Older articles: 1 2